Har du några tips på »snälla« naturviner?

Fråga: Hej Mats-Eric, och ta så enormt mycket för all kunskap jag fått genom din bok om viner. Jag och min fru ändrade faktiskt livsstil genom din bok Äkta vara, och gick sedan vidare inom clean eating. Inom vanliga livsmedel är det trots allt lättare att hitta mat som är "rena" och ursprungliga, men när det gäller drycken har vi utan större insikt trott att vi genom att köpa ekoviner vunnit en hel del gällande renhet. Men ack vad vi bedrog oss:) Kan du ge några tips på naturviner (som är beställningsvara på Systembolaget) och som ligger ganska nära poäng 1-2 (enligt din poängskala)

Martin Berg

Svar: För nytillkomna läsare: lågt värde på min enkla skala 1–5 betyder att vinet enligt mig är ganska likt ett konventionellt vin i smaken. Och då skulle jag exempelvis kunna föreslå de här:

Rött: Montirius Vacqueyras Garrigue 179 kr, Côte du Puy 199 kr, C.O.S Nero di Lupo 179 kr

Vitt: Demeter Zoltán 229 kr

De kan inte beställas, men finns i enstaka butiker. (Och om de är hyggliga på SB brukar man kunna få ett sådant vin skickat till sin närmaste butik. Det går dock inte att göra hemifrån vid datorn, utan man måste bege sig dit.)

Montiriuslådan, med tre viner för 483 kr, kan dock beställas.

Jag räknar med att snart komma igen i den här frågan och tipsa om flera naturviner som kan köpas genom Systembolaget. Och då tar jag även med sådana viner som ligger kring 4–5 på min skala – en kategori som rätt ofta brukar hamna i mitt eget glas.

Får man bättre vin i en liten vinbutik i utlandet?

Vad i ekoviner kan ge magproblem?