Får man bättre vin i en liten vinbutik i utlandet?

Fråga: Boken var en ögonöppnare! Funderar om bulkviner är en stor produkt främst i Sverige. Om man köper vin i en mindre affär eller vinspecialist i t ex Frankrike eller annat vinland, får man ett bättre vin då? En mindre batch så att säga eller går allt via kooperativ?

Maria Finn

Svar: Det beror rätt mycket på hur mycket man betalar. Billiga viner handlas ofta i bulk. I vinländerna dyker de i första hand upp hos de stora livsmedelskedjorna. Men även i mindre, fristående butiker kan de nog förekomma i det lägre prissegmentet. Och faktiskt ibland också i det högre. I boken skriver jag om den franska härva som avslöjades förra året där det visade sig att 30 miljoner bulkvin sålts som vidare som AOC-klassat Côtes-du-Rhone och Châteauneuf-du-Pape. Kvalitetsklassningen är tyvärr ingen garanti, även viner med AOC/AOP eller motsvarande i andra länder kan komma från storskaliga vinerier. Är man ute efter mer småskaligt får man läsa noga på etiketten och försöka lista ut vem som är producenten. Står det ett vanligt personnamn med tillhörande adress är det ett gott tecken.

Kan man göra utmärkt vin med hjälp av tillsatser?

Har du några tips på »snälla« naturviner?