Kan man göra utmärkt vin med hjälp av tillsatser?

Fråga: Jag har med stort intresse läst din bok om fejkade viner. Det har givit upphov till en del frågor och funderingar. Tydligen kan man med kemikalier få fram det vin man vill. Ett mjukt vin görs strävt och tvärtom. Färgen bestäms, doft och smak. Det borde ju betyda att man med de billigaste druvorna och maskinskörd kan få fram ett alldeles utmärkt vin. Är det verkligen så? Av boken får man lätt intrycket att de flesta producenterna, även tillverkare av högklassiga viner, använder en mängd tillsatser. Men fortfarande kan man ju ofta beståmma druva, ålder (ungefär) och ursprungsland. Det vore väl knappast möjligt om vinerna vore "manipulerade"?
För övrigt tyckte jag nog att raljerandet om vinskolor var lite larvigt. De flesta med ett specialintresse fördjupar sig ju och blir smått "nördiga". Jämför med fågelskådare, whiskykännare, älskare av klassisk musik osv. Visst kan man njuta utan att kunna allt, men om man nöjer sig med att tycka vinet är gott, är risken stor att man stannar vid söta italienska rödviner.
Har letat efter efter ett orange naturvin på systemet utan framgång. Har du något tips?
Naturvinsguiden föreslår många naturviner men är inte uppdaterad. Åtskilliga finns inte längre på systembolaget.
Din bok har väckt ett intresse för naturviner hos mig. Jag har beställt några och kommer att "drabba" några vinvänner med ett urval.
Åke Sundby

Svar: Tack för ditt inlägg och intressanta funderingar. Huruvida man kan få fram ett utmärkt vin med dålig råvara, beror väl på vad man menar med ett »utmärkt vin». Man kan sminka upp vinet och slipa av olika skavanker, men det blir knappast ett särskilt spännande vin.

Exakt hur många tillsatser man använder i högklassiga viner får vi inte veta förrän det blir obligatoriskt med innehållsförteckningar. Olika undersökningar som gjorts i bland annat Frankrike –labbanalyser respektive dold kamera – antyder dock att det förekommer en och annan tillsats även på sådana bordeauxviner som i Frankrike kostar 20 euro (och mer hos oss).

Mitt syfte med kapitlet om vinprovningar var inte att raljera. Det finns förstås riktigt bra kurser där man även får lära sig en hel del om vinframställningen. Men alla de ytterst precisa smakreferenserna – alla bären och frukterna – tenderar rätt ofta att hamna i vägen för vinupplevelsen. Och där tycker jag att New York Times vinskribent Eric Asimov har många poänger, vilket ju framgår av detta kapitel i boken där jag citerar honom rätt flitigt.

Orangea naturviner? Det finns inget i det fasta sortimentet, så man får botanisera i det utbud som finns i vissa butiker eller i beställningssortimentet. Ett tips är italienska: Anatraso (278 kr) som jag just såg att importören levererade några lådor av till Systembolaget i Hötorgshallen i Stockholm. Detta vinet ingår även i beställningssortimentet. Det mesta orangea finns annars som privatimport, som görs genom Systembolaget och inte är fullt så knepigt som det låter. Och vill man prova sig fram glasvis och befinner sig i Stockholm, går man på Ambar, som specialiserat sig på just orange vin.

Näsbypark.png

Får man bättre vin i en liten vinbutik i utlandet?