Hur listar man ut om ens favoritproducent är en "bluff"?

Fråga: Hur listar man ut om ens favoritproducent är en "bluff"? Ett av mina absoluta favorit vinhus är Bodegas Carchello från spanska området Jumilla. Jag tar mig gärna dit och köper lite flaskor när jag är på plats. När jag frågar om saker som detta försäkrar de mig att de "endast använder sånt som är nödvändigt" , men vad betyder det? Jag hoppas det är sant, för jag gillar deras viner, men skulle gärna veta säkert.

Micke Eriksson

Svar: »Nödvändigt« är först ett töjbart begrepp, som jag känner igen från matbranschen. Där säger man gärna att man givetvis inte använder några »onödiga« tillsatser. Men vem bestämmer vilka som är nödvändiga? Och det har dessutom visat sig att detta kan förändras över tid. Tillsatser som först var hur nödvändiga som helst visade sig efter några års debatt plötsligt inte längre vara så nödvändiga, utan kunde tas bort …

När det gäller din favoritproducent tycker jag att du ska ställa konkreta frågor: 1. Vad besprutar ni odlingarna med? 2. Använder ni tillsatt jäst vid vinifieringen? 3. Hur mycket sulfit har ni i vinet? 4. Vilka andra tillsatser? 5. Vilka tekniska processer använder ni er av? Är du nöjd med svaren är det ju inget problem, men om du inte gillar vad du får höra kanske du ska leta efter en annan producent. Det behöver ju inte vara frågan om någon verklig »bluff«, utan bara att man använder andra metoder och tillsatser än du tycker är rimligt.

»Direkt efter att ha läst boken insåg jag att det är dags att smaka äkta vara.«

»Illusionerna om terroir, chateau och olika druvor faller i rasande takt – sida för sida i boken.«