Privatimport är väl inte alls gratis?

Fråga: Jag var nyfiken på ett vin från Colares i Portugal, som är det enda område i Europa som inte blev drabbad av vinlusen (då jorden var alltför sandig för denna lus) och kontaktade Systembolaget. På den länk de skickade mig skulle frakten vid privatimport kosta minst 1396kr och jag undrar då hur du i din bok skriver att det är gratis med privatimport? I samma bok som jag läste om Colares i, stod det om en massa kul områden/viner som jag beställde en sex-sju flaskor ifrån och hämtade ut i samma veva som jag läste din nya bok. Just nu känns dessa flaskor på hyllan lika intressanta som om jag beställt lite fejkade prylar från Kina. Dvs ovisshetenen om de bara är uppsminkade bulkviner. Nästa gång blir det helt klart naturvin. Det enda jag hittills testat efter artikeln i Hunger är Maison Robert Olivier, ha ha, en miss där också tydligen!

Mats Sanguin

Svar: Det är skillnad på »ren« privatimport, som du ville göra från Portugal, och att »privatimportera« ett vin som har en svensk importör. Det senare gäller en hel del av vinerna i Naturvinsguiden och det var detta jag syftade på i min bok. I de fallen fyller man på Systembolagets webbsajt i en blankett för privatimport, får vänta 2–3 veckor och kan sedan utan någon extrakostnad hämta ut vinet i den valda Systembolagsbutiken.

Lycka till med dina upptäcktsfärder i naturvinsvärlden! Och visst är det märkligt att Maison Robert Olivier tillåts märka sitt vin som »Naturvin« – när det inte är det! Ett grundkrav på naturvin är ju att det har jäst spontant, och det är inte fallet med detta vin, som görs av en stor industri.


Beaujolais nouveau – nu utan banan!

Beaujolais nouveau – nu utan banan!

Vinolio.png