Beaujolais nouveau – nu utan banan!

Beaujolais nouveau – nu utan banan!

Få viner har väl så dåligt rykte som beaujolais. Och lägger man till »nouveau« blir det liksom ännu värre. Men nu kan det vara dags att tänka om.

Bra länge har den franska vinregionen Beaujolais – söder om Bourgogne – varit ökänt för sitt massproducerade rödvin av låg kvalitet. På 1980-talet lyckades dock områdets vinmagnat Georges Duboeuf en smula osannolikt skapa en internationell hajp kring den nya årgångens allra första vin, beaujolais nouveau, som liksom andra så kallade primörviner är tänkt att drickas direkt – bara några månader efter skörden. Just idag, den tredje torsdagen i november, sker premiären över hela världen. Och Duboeuf själv säljer numera varje år 4 miljoner flaskor.

1987 började detta färskvin besynnerligt nog smaka banan och hallon utan att särskilt många utanför de invigdas skara förstod varför – allra minst storstädernas finansvalpar som hade börjat pimpla ansenliga kvantiteter. Hemligheten hette 71B, vilket var produktnamnet på den industrijäst som då användes för att smakdesigna vinet.

Inget mode varar dock för evigt och i mitten av 1990-talet gick producenterna över till sådan jäst som istället lockar fram toner av röda bär, vilket fortfarande anses gångbart.

Idag nöjer sig tillverkarna dock inte med att tillsätta aromdesignad jäst. Med hjälp av så kallad termovinifikation kan man påverka smaken ytterligare. Hettar man upp vinet till 60 grader blir det röda bär, och höjer man temperaturen ett snäpp till får fram toner av svarta vinbär.

Så varför ska man då bry sig?

Därför att Beaujolais också är den plats där den moderna naturvinsrörelsen föddes. Här finns sedan flera årtionden ett antal mindre och ambitiösa producenter som envist skippar industrijäst och andra tillsatser och gör rena och smakmässigt intressanta lätta rödviner. Och några av dem framställer även beaujolais nouveau i lite större skala. Som Jean Foillard vars pinfärska vin finns i 53 Systembolagsbutiker för 145 kr flaskan.

Dricker du enbart komplexa och fylliga rödviner är detta inget för dig. Gillar du däremot även de fruktiga och lättdruckna törstsläckare som på franska kallas vin de soif, kan det vara läge att slå till. Och dessutom är det ikväll beaujolais nouveau-fest lite här och var på landets naturvinsbarer!

Glöm bara inte att servera vinet ordentligt svalt, kring 13 grader! Vilket det brukar bli efter en timme i kylen.

Capitol.jpg

Privatimport är väl inte alls gratis?