Hur schyst är Conero Riserva från Umani Ronchi?

Fråga: Hur säker kan jag vara på att det italienska vinet "Conero Riserva" från Umani Ronchi är ett bra vin utan alltför många tillsatser? Vad betyder klassificeringen "DOCG" på detta vin? Hur kan jag avgöra om vinet är tappat i Italien eller i annat land exempelvis i Sverige?
Din bok "Chateau Vadå" är mycket omskakande och upplysande. Mycket bra jobbat!!

Ulf Mattsson

Svar: Jag har egentligen inte specialstuderat detta vin, mer än själva den luriga annonsen, som jag skriver om på sidan 145. Vinet kommer från den italienska vinjätten Umani Ronchi och verkar vara specialgjort för den svenska marknaden, dock utan förhöjd sockerhalt. Av allt att döma har vinet tappats i Italien. Hur många tillsatser som använts är omöjligt att säga eftersom det inte finns någon innehållsförteckning och ingen annan offentligt tillgänglig information från producenten om detta. Man kan dock utgå från att en och annan substans har tillsatts liksom att vinet jästs med industrijäst. Om motsatsen gäller brukar detta noggrant påpekas som en del av produktinformationen. Att det kan ståta med DOCG-märkning betyder att det har den högsta kvalitetsklassen och måste följa särskilda regler som gäller maximalt skördeuttag och annat. Denna kvalitetsmärkning har dock blivit ganska urvattnad under senare år, och är ingen som helst garanti mot tillsatser och processhjälpmedel.

Har du tips på några naturviner som fungerar som introduktion?

Erika Landin-Löfving i Icon. Del 1

Erika Landin-Löfving i Icon. Del 1