Varning för falskt naturvin!

Varning för falskt naturvin!

Hur många av Systembolagets kunder har blivit lurade av det här rödvinet?

På flaskan finns en stor och mycket tydlig etikett med texten NATURVIN utformad som ett slags märkning eller kanske till och med en certifiering. Ändå har vinet framställts med hjälp av tillsatt jäst, vilket importören till slut medger efter ett antal besvärliga följdfrågor. Och alltså kan det omöjligt betecknas som naturvin, vars grundförutsättning är att det har jäst på traditionellt sätt med de jästsvampar som finns på druvan och i vineriet. Att det på etiketten står att vinet inte gjorts med »konstgjord jäst« är ett slags dimridå, liksom att det på etiketten påstås att vinet gjorts med »traditionella metoder«. För vad kan vara mer traditionellt än att jäsa vinet som människan gjort i 8000 år?

Vinet i fråga heter Maison Robert Olivier och kommer från en av Frankrikes största vinfabriker, som exempelvis även levererar de storsäljande boxarna Big Zin och Il Barone till Systembolaget. Av allt att döma kan det inte köpas i hemlandet utan är en produkt som konstruerats för den svenska marknaden. Att Systembolaget låter importjätten The Wine Team Global smacka dit beteckningen »naturvin« på detta vin är gåtfullt och en skymf mot de producenter och leverantörer som arbetar med äkta naturvin.

Och att Maison Robert Olivier är det enda vinet på Bolagets hyllor som är märkt »naturvin« gör förstås bara saken ännu värre.

Är det naturvin i Winefinders lådor?

Naturvin på Bolaget för under hundralappen!

Naturvin på Bolaget för under hundralappen!