Hur ska vi göra för att få till en förändring?

Fråga: Är halvvägs i din bok och detta är faktiskt en sak som jag själv länge reagerat på, det vill säga avsaknaden av innehållsförteckning. Har vid upprepade tillfällen fått hudförändringar och andnöd av rödvin. Då hade jag önskat att veta vad som orsakar detta – och eftersom det bara är ibland måste det vara någon tillsats. Kan faktiskt inte för mitt liv förstå att det är ens möjligt att man inte måste sätta ut vad man satt i vinet. Min fråga: vart skall man vända sig för att kräva en förändring och borde vi inte storma den instansen med påtryckningar. Tack för bra bok! En väg till förändring hoppeligen.
Christel Lillqvist- Thors, Vasa (Finland)

Svar: Frågan om innehållsförteckningar ligger just nu hos EU-kommissionen. Så det är den man bör storma. Som jag skriver i en kommande debattartikel gäller det att gå på våra politiker, särskilt EU-parlamentariker och andra med EU-anknytning. Kanske borde man starta en internationell namninsamling för att sätta lite konsumenttryck i frågan.

Dina symtom skulle kunna vara förorsakade av viner med höga halter av sulfiter. Problemet är ju bara, som jag skriver i boken, att det på alla flaskor och boxar står samma ganska intetsägande varningstext, »innehåller sulfiter«. Hur hög halten är i det aktuella vinet får konsumenten inte veta. Nivåerna kan ju, som jag skriver i boken, skilja väldigt mycket. Minst sulfit finns i naturviner, så kanske skulle du testa några sådana.

Château Vadå gav naturvinssvep i lokaltidningen

Château Vadå gav naturvinssvep i lokaltidningen

Kul med uppmärksamhet – även i Allt om vin

Kul med uppmärksamhet – även i Allt om vin