Orange naturvin på Systembolaget

Orange naturvin på Systembolaget

Man kan säga att det tog 8000 år för detta vin att leta sig in på Bolagets hyllor. Det kommer ju från Georgien, där vinets vagga stod för just så länge sedan. Dessutom har det fått jäsa i nedgrävda amforor, så kallade qvevri – den urgamla georgiska metoden, som ute på gårdarna lyckats överleva såväl kommunism som dagens marknadskrafter. Vilket är en himla tur egentligen, eftersom viner gjorda på detta sätt numera är efterfrågade över hela världen. 

Det gäller särskilt de traditionella orangea vinerna. Precis som vita viner görs de på gröna druvor, men här låter man skalen vara med under jäsningen, vilket ger vinet en annan kulör och ett sting i smaken som inte finns i vanligt vitt. I Georgien dricker man det genom hela de fem timmar långa festmåltiderna med sitt myller av rätter.

Rkatsiteli qvevri är ett sådant orange vin, gjort på handplockade druvor av den minst 5000 år gamla sorten rkatsiteli som odlats ekologiskt (dock utan certifiering). Inga andra tillsatser än en beskedlig mängd sulfiter (20 mg) har använts, vilket gör att det kan betraktas som ett naturvin. 

Liksom andra orangea viner passar det med sin syra och fyllighet till många olika slags maträtter. Hemma drack vi det till en kalasbuffé med kyckling, fisk och grönsaker. 

Vinet, som kostar 118 kr, lanserades i december och de 9000 flaskorna har haft god åtgång. Idag finns det i mindre skvättar i 96 butiker, men en ny laddning kommer kring månadsskiftet.

Dessutom går det att komma över ännu mer spännande orangea georgiska naturviner i Systembolagets sortiment för privatimport. Håll utkik efter dem här på bloggen!

Mer om orange och georgiskt hittar du förresten i min bok!

 

 

 

Nyhet på bloggen: VECKANS NATURVINER!

Nyhet på bloggen: VECKANS NATURVINER!

Är Rkatsiteli Qvevri ett naturvin?