Men fuskar de verkligen i Mosel?

Fråga: 
Tack för bra och informativ bok. Lite ledsen blir man ju över att vi vinkonsumenter så konsekvent blir förda bakom ljuset. 
Min fråga: Jag fick en fantastisk guidning i Röda Korsets Moselvinkällare i Bernkastel Kues i höstas. Guiden påstod att alla de 140 olika vinerna från nästan lika många producenter håller extremt hög klass. De kontrolleras inte bara av de strikta tyska vinlagarna utan även av intern konkurrens där de håller koll på och anger varandra vid minsta avsteg från vad som är tillåtet i vinproduktion. Nu vet jag ju att själva kärnan i ditt budskap är att det är upprörande mycket konstigheter som sker inom det tillåtnas allt för generösa ramar. 
Ändå kan jag inte låta bli att fundera över om det verkligen är rimligt att tro att alla dessa småproducenter utmed Moseldalens sluttningar vågar riskera sitt goda rykte genom att blanda in artificiell essens för att till exempel uppnå den smak av mineraler som påstås uppkomma då vinstocken växer i den mineralhaltiga jorden. Känner du till om även dessa producenter manipulerar sina viner?


Osborn Bladini, i Göteborg

Svar: Jag har ingen specifik kunskap om den vinkällare du besökt eller Moseldalens producenter. Däremot vet jag ju, som du själv antyder, att de gällande regelverken i Tyskland och övriga vinvärlden är väldigt generösa för producenten, som med olika teknologiska metoder har stora möjligheter att påverka vinernas smak, färg och karaktär i övrigt. »Artificiell essens« finns dock inte med på listan över tillåtna tillsatser och om sådan används är det alltså olagligt. Inte heller i Tyskland håller man sig dock alltid inom lagens råmärken. Som jag skriver i boken åkte ju 2 500 tyska producenter fast för att olagligt ha blandat sockerlösning i vinet. Bland de många lagöverträdarna fanns Werner Tyrell, den tidigare ordföranden för de inflytelserika tyska vinodlarförbundet och ensam ägare till det prestigefylla Karthäuserhof i Trier med anor från 1335. Detta var visserligen länge sedan, det skedde 1983, men hur ska man vara säker på att något liknande inte pågår i dag, åtminstone i betydligt mindre skala?

VECKANS NATURVINER: spanskt, italienskt, georgiskt, ungerskt & libanesiskt

VECKANS NATURVINER: spanskt, italienskt, georgiskt, ungerskt & libanesiskt

Nyhet på bloggen: VECKANS NATURVINER!

Nyhet på bloggen: VECKANS NATURVINER!