Brukar vinkunniga blir arga över din bok?

Fråga: Jag har läst Chatau vadå och blivit inspirerad att prova naturviner och gjorde slag i saken då jag bjöd på tre olika naturviner på min dotters födelsedagskalas i helgen. Till saken hör att mina släktingar, bland annat mina svärföräldrar, har ett stort vinintresse med många vinprovningar och resor över hela Tellus med målet att besöka vingårdar. Jag beskriver dom som kunniga auktoriteter på området i jämförelse med mig som har begränsad kunskap på vinområdet. Men det som hände under middagen var att vi gick i clinch... Frågan som utlöste den största skärmytslingen var när jag frågade vad vin generellt innehåller då ingen innehållsförteckning finns att tillgå. Det slutade med riktig dålig stämning då frågan sågs som en attack på deras vinkunnande. Jag är förvånad och i bästa fall road över deras starka reaktion och kritiska inställning till dig och åsikten att vin skall innehållsdeklareras m.m. Jag hade inte kunna ana att dina synpunkter kunde vara sådant sprängstoff. Nu till någon slags fråga: Är du van att dina åsikter och synpunkter möter så stor misstro och någon slags indignation?

Per Hedberg

Svar: Visst händer det då och då. Och det är kanske egentligen inte är så konstigt. Om man har ägnat lång tid åt att lära sig mycket om vin, och dessutom blivit en auktoritet i det sociala livet med hjälp av denna kunskap, kan man förstås lätt bli en smula provocerad när någon kommer med uppgifter som ifrågasätter en del av detta. Något krögaren och kocken Niklas Ekstedt beskriver i kapitlet »Men det här vinet är ju defekt!«. Själv har jag full förståelse för att en konnässör från den konventionella vinskolan inte omedelbart omfamnar allt vad naturvin heter. Däremot har jag svårare att smälta motståndet mot innehållsförteckningar. Tycker man i så fall att även vanliga livsmedel borde vara utan?

Köttigt veganvin!

Köttigt veganvin!

Är det naturvin i Winefinders lådor?