Är Naturae ett naturvin?

Fråga: Hej Mats-Eric, jag har precis läst klart din bok, och tack vare den har mycket av det jag undrat över fallit på plats! 
Jag lider sedan ett antal år av migrän och har märkt av att jag blir extra dålig när jag dricker vin. Jag bor sedan två år i Pessac utanför Bordeaux och folk tittar ganska snett på en när man bor här och inte kan dricka vin, det är liksom inte okej socialt. Har hittat ett vin som säljs i butik (”Naturae”) som jag tål, känner du till det? Är det vad man kan kalla ett naturvin ? Det förvånansvärt låga priset (runt 6euro / flaska) får mig att bli lite misstänksam. Den bild jag hade av vin när jag tidigare kom på besök hit har drastiskt förändrats. Nu när jag bor här och cyklar runt i regionen under de olika årstiderna så inser man vilka delar av året det är lika bra att stanna hemma. Ibland ligger ett tugnt moln av svavel över fälten...
Eller min franska väninnas pappa som har en vingård norr om Bordeaux och som försökt ta sig in i Systembolagets sortiment men som direkt fick nobben när han förstod vilka volymer det handlade om... känner helt enkelt igen mycket av det du skriver om.
Ser fram emot att läsa vidare, har precis införskaffat boken du tipsar om av Isabelle Legeron!
 Tack för en välskriven bok.
 Ser fram emot att höra din åsikt om Naturae.
Katja Dalne

Svar: Jag är ingen expert på just det vinet. Men något verkligt naturvin handlar det knappast om, trots namnet. Det görs av Gérard Bertrand, en av sydvästra Frankrikes största producenter. Några sulfiter tillsätts inte, vilket kan vara förklaringen till att du tål det. Och låga sulfithalter är ju något som kännetecknar naturviner. Men enligt mina kontakter i området använder sig Bertrand av andra teknologiska metoder, som är förbjudna för naturvinsmakare. Leta efter riktiga naturviner, exempelvis på vinsnaturels.org. Där kan du få tips på producenter, butiker, barer/restauranger i ditt område. Lycka till!

VECKANS NATURVINER: nio nya släpps idag!

VECKANS NATURVINER: nio nya släpps idag!

Expressens naturvinsanka

Expressens naturvinsanka