Var hittar jag riktigt udda naturviner?

Fråga: Hej!

 Jag saknar dina rock'n'roll-skale recensioner som du skrivit för 7 Fuentes och Sopron. Jag är på jakt efter ett vin som ligger högt upp på skalan, gärna 5. Har du något tips, (gärna som finns på systembolaget eller är beställningsbart)?
Anton Badman

Svar: Kul att du gillar rock’n’roll-skalan. Idén har jag kopierat från en fransk webbshop för naturvin. Är dock lite skeptisk till namnet; min fru tycker att det är en smula grabbigt. Får se om jag eller någon annan kommer på någon bättre benämning. Att på något sätt berätta hur annorlunda ett visst vin är jämfört med mer konventionella vill jag dock fortsätta med. Alla viner som jag lyfter fram som naturviner har jag själv ännu inte hunnit prova. Men så snart jag testat ett vin ska jag förstås sätta ut rockindexet, vilket jag har missat ibland. Så tack för påminnelsen!
När det gäller femmor, mer udda naturviner, på Systembolaget är det inte helt lätt. Och jag kommer just nu inte på något som kan finnas ute på hyllorna. Det kommer dock några bland småpartierna under våren, om jag inte är felunderrättad.
I beställningssortimentet finns förstås en hel del. Allt kan dock inte köpas som enstaka flaskor. Mitt förslag är att du köper en mixlåda från Vin & Natur, och den 25 februari kommer TM Kvalitetsviner med en mixlåda som de själva beskriver som en »funky blandning av amphora, skalmacererat, osvavlat, udda druvor och roliga ursprung«.
Annars är mitt tips att du går till en naturvinsbar, om en sådan finns där du bor, och ber att få prova lite utmanande viner. På naturvinsguiden.org hittar du närmaste ställe. Lycka till!

VECKANS NATURVINER: nu i fler butiker!

VECKANS NATURVINER: nu i fler butiker!

VECKANS NATURVIN: armeniskt, italienskt, chilenskt – och naturbubbel!

VECKANS NATURVIN: armeniskt, italienskt, chilenskt – och naturbubbel!