Kan jag lita på begreppet »naturvin« hos Systembolaget?

Fråga: Hur vet jag att ett naturvin är ett naturvin på riktigt? Brukar beställa naturviner genom Systembolaget ibland och trodde man kunde lita på begreppet.


Karin

Svar: Nja. Det är tyvärr inte helt lätt. Hos Systembolaget hittar man viner från stora producenter som är märkta »naturvin«, trots att de inte inte i någon rimlig mening kan sägas vara det. i beställningssortimentet förekommer upplysningen »producenten uppger att detta är ett naturvin«, vilket man inte heller alltid säkert kan lita på. Och för att komplicera saken ytterligare finns såväl ute på hyllorna som i beställningssortimentet viner som verkligen är naturvin, men som inte sägs vara det.
Det är därför jag har börjat med bloggposten Veckans naturviner, som jag lägger ut varje fredag. Här använder mig av Naturvinsguidens definition av naturvin, och fokuserar på viner som i större eller mindre kvantiteter finns ute på Systembolagets hyllor.
Att vaska fram de verkliga naturvinerna innebär rätt mycket jobb för mig, inklusive kontakter med importörer och producenter. Av responsen att döma är denna veckoguide dock väldigt uppskattad av den stadigt växande konsumentgrupp som är nyfikna på naturvin. Så jag kommer att fortsätta ett bra tag till. Med förhoppningen att Systembolaget i framtiden själva kommer att ta över denna självklara service!

VECKANS NATURVINER: 23 röda, 3 orangea och 1 mousserande

VECKANS NATURVINER: 23 röda, 3 orangea och 1 mousserande

VECKANS NATURVINER Sju nya: pärlande rött och mer orange!

VECKANS NATURVINER Sju nya: pärlande rött och mer orange!