Vad säger du – är det här ett naturvin?

Fråga: 
Kommer just från Gran Canaria och fick med mej ett par flaskor hem som jag skulle uppskatta din synpunkt om: Fronton de Oro, Malpais.
 Sedan såg jag att systemet nu har ett vitt Maison Robert Oliver, är det inget naturvin heller, trots märkningen? Vet ju att det röda är jäst med industrijäst.

Barbro Alvarsdotter

Svar: Det där kanariska vinet har jag inte stött på. Det verkar dock inte vara ett naturvin, om det är det du undrar över. Druvorna har varken odlats ekologiskt eller biodynamiskt, vilket gör att det faller redan på det första naturvinskriteriet.
Maison Robert Olivier är ju – som jag skrivit förut – ett lurigt varumärke från en av de största vinfabrikerna i Alsace, vilken även ligger bakom de storsäljarna boxarna Big Zin och Il Barone. Som du konstaterar är Maison Robert Oliviers röda vin jäst med tillsatt jäst. När det gäller det vita hävdar dock importjätten The Wine Team Global i sina annonser att det är spontanjäst. Att det verkligen skulle vara ett naturvin tillåter jag mig dock att tvivla på. Ett sådant får inte ha några tillsatser (förutom max 50 mg sulfiter) och inte vara manipulerat i några som helst avancerade teknologiska processer. Och frågan är om vinfabriken kunnat avhålla sig från dessa så vanliga metoder vid produktionen av just detta vin.
Den som letar efter äkta naturvin gör bäst i att söka sina viner hos sådana mindre producenter som jag skriver om i bloggposten »Veckans naturvin«. Håll utkik varje fredag!

Varför sätter du inte ut sockerhalterna på naturvinerna?

VECKANS NATURVINER: Nya röda, tre orangea och ett vitt!

VECKANS NATURVINER: Nya röda, tre orangea och ett vitt!