Hur dricker man Rkatsiteli qvevri?

Fråga: Är supernyfiken på naturviner efter att ha läst din bok, som var jättebra. Som fattig pensionär utan ett dugg kunskap om vin (förutom att jag och maken periodvis enbart dricker ekologiska viner) har jag blivit intresserad av Rkatsiteli qvevri, ett vin som du skriver om och som faktiskt går att få tag i. Men hur dricker vi det? Vilken temperatur ska det serveras vid, hur förvaras det efter öppning, vad kan vi förvänta oss vad gäller smaken? Hoppas du har tid att svara oss (samma gäller förresten Curto dolcetto d`àlba). Har precis fått ett barnbarn som heter Alba och det skulle vara roligt att ge till de stolta föräldrarna.
Kiki Wester

Svar: Kul att du blivit sugen på naturviner, här finns ju en hel värld att upptäcka! Det georgiska Rkatsiteli qvevri är ju ett så kallat orange vin, vilket innebär att druvskalen fått vara med och ge smak och färg åt vinet. Till skillnad från då man gör vanligt vitt vin, då skalen ganska omgående tas bort. Resultatet blir ett slags mellanting mellan rött och vitt och passar ofta alldeles utmärkt till alla möjliga av maträtter: grönsaker, fisk, skaldjur, fågel, lättare kötträtter och många ostar. Det mesta utom en kraftig kötträtt, skulle jag säga. Orangea viner serveras svala, importören föreslår 10–12 grader för det här. Öppnad flaska kan förvaras flera dagar i kylen utan att smaken försämras. Curto Dolcetto d’Alba har jag inte hunnit prova, men det fungerar nog som de flesta fruktiga och smakrika rödviner. Inte bara till fläsk- eller lammrätter, som det står på Systembolagets hemsida, utan säkert även till fågel, många grönsaksrätter (vegetarisk lasagne!), pasta, pizza och en hel del hårdostar.

VECKANS NATURVINER: Nya spanska – och Occhipinti!

VECKANS NATURVINER: Nya spanska – och Occhipinti!

VECKANS NATURVINER: Just nu 34 viner att leta efter

VECKANS NATURVINER: Just nu 34 viner att leta efter