VECKANS NATURVINER: Ta hjälp av Systembolagets personal!

VECKANS NATURVINER: Ta hjälp av Systembolagets personal!

Men hur hittar man naturviner på Systembolaget? Det är den vanligaste frågan jag fått sedan min bok kom ut i september. Så därför den här bloggposten varje fredag!

Jag har lovat mig själv att försöka vara positiv i den här veckobloggen. Men det är inte alltid så lätt. Just nu är Systembolagets utbud av naturviner nämligen extra klent; en droppe i havet jämfört med det övriga utbudet. Jag räknar till 28 stycken, varav endast ett fåtal vita och en enda rosé (mousserande) – denna försommarfredag …
Många av dem finns dessutom endast i ytterst små kvantiteter. Men här har jag ett tips! Den som tycker att det är jobbigt att på Systembolagets sajt klicka sig igenom de naturviner jag lyfter fram, gör som en av mina läsare: Ta dig till din närmaste SB-butik, håll fram mobilen med min lista och fråga personalen »Vilka av dessa viner har ni?«. Det funkade i alla fall för henne vid Systembolaget i Skanstull i Stockholm. Och om allt fler kunder tillämpar denna metod kanske Systembolaget till slut faller till föga och tydligt börjar märka sina naturviner. Då kan jag kanske sluta med den här bloggen (det är en hel del jobb!), och SB:s anställda slipper bli ansatta av en massa kunder som med mobilen i högsta hugg kräver personlig service.

Har du förresten inte testat något orange vin ännu kanske det kan vara dags nu. Precis som när man gör vitt vin används gröna druvor, men istället för att omgående avlägsna druvskalen låter man dem vara med och påverka vinets färg och smak. Resultatet blir ett slags mellanting mellan rött och vitt, vilket gör de orangea ytterst användbara till mat. Kulören är alltifrån honungsgul till ordentligt brandgul. (Läs mer om denna urgamla metod – som idag har fått en välförtjänst renässans – i min bok Château Vadå.) Det georgiska vinet, som är det enda som just finns i någon större kvantitet hos Systembolaget, är dessutom framställt i amforor av lera, så kallade qvevri, en tradition med mångtusenåriga rötter. Läs mer här!
Dessutom har ju ganska nyligen ett mousserande rosévin från Portugal – en så kallad pet nat – letat sig in i sortimentet. Pet nat – en förkortning av franskans pétillant naturel (naturligt bubbel) – är naturvinets prisvärda och spännande svar på champagne. Till skillnad från i det hajpade skumpat tillsätts varken socker eller jäst. När pet nat tappas på flaska är det ännu inte färdigjäst och blir därmed spontant mousserande i buteljen.

Glöm heller inte bort Systembolagets beställningssortiment! Här finns exempelvis ett antal intressanta blandlådor med utvalda naturviner: Buteljholmen 7 (3 fl, 813 kr), Buteljholmen 9 (3 fl, 873 kr) och Buteljholmen 10 (6 fl, 1392). Och därtill kan man beställa Dryckesbutikens Naturvinslåda Volym 8 (6 fl, 1512 kr) hos webbshoppen Winefinder.

Obs! Vinerna på listan här nedanför finns endast i ett begränsat antal butiker. På Systembolagets hemsida ser du vilka. Finns din butik inte med kan du beställa vinet dit. Antingen på systembolaget.se eller på plats i butiken. Uppgiften om hur många ställen som har vinet var vad som gällde när jag skrev denna bloggpost.

Någon certifiering för naturviner finns inte, och på Systembolaget ges ju ingen vägledning. De viner jag presenterar uppfyller dock Naturvinsguidens kriterier, enligt importörens och/eller producentens uppgifter till mig. Den enda tillsats som accepteras är konserveringsmedlet sulfit, och då i betydligt mindre mängder än i vanligt vin.
Med rock’n’roll-faktorn – som sätts på de viner jag kunnat prova – försöker jag ringa in hur vinet ifråga skiljer sig från ett konventionellt vin till smak och karaktär. Skalan är 1–5. En etta smakar som vilket bättre vin som helst, en femma är mycket överraskande och ovant för naturvinsnovisen.
Faktiskt gillar jag de allra flesta naturviner. Ett
❤️ betyder dock att det är en personlig favorit, som jag väldigt gärna dricker igen.

Trenzado 2017. Vitt.
Producent Suertes del Marqués
Region Valle de la Orotava, Kanarieöarna, Spanien
Druva listán blanco, pedro ximénez, albillo criollo, gual, marmajuelo, malvasia.
Smaktyp fylligt & smakrikt
Sulfit per liter max 40 mg totalt
Pris 189, antalet butiker 14
Rock’n’roll-faktor 4

El Lance 2017. Rött.
Producent Suertes del Marqués
Region Valle de la Orotava, Kanarieöarna, Spanien
Druva listán negro, tintilla
Smaktyp kryddigt & mustigt
Sulfit per liter max 40 mg totalt
Pris 189 antalet butiker 25
Rock’n’roll-faktor 5 (pga av ursprunglig lukt)
Anm: Åtminstone mitt ex hade först en ganska oangenäm lukt. Gick bort vid omfattande luftning. Blev då ett riktigt gott vin till både doft och smak.

Château de Nages Vieilles Vignes 2016. Rött.
Producent Gassier
Region Rhône, Costières de Nîmes, Frankrike
Druva grenache 70 proc, syrah, carignan
Smaktyp kryddigt & mustigt
Sulfit per liter 50 mg tillsatt, 50 mg totalt
Pris 155, antalet butiker 69
Rock’n’roll-faktor 1

Savennières Roche aux Moines 2015. Vitt.
Producent Domaine Aux Moines
Region Loire, Frankrike
Druva chenin blanc
Smaktyp friskt & fruktigt
Sulfit per liter 42 mg totalt
Pris 289, antalet butiker 30

Loimer Ruländer mit ACHTUNG 2016. Orange.
Producent Weingut Fred Loimer
Region Niederösterreich, Österrike
Druva pinot gris
Sulfit per liter 15 mg tillsatt, 22 mg totalt
Pris 299, antalet butiker 3
Anm: Sulfithalten är egentligen precis ovanför naturvinsgränsen (50 mg). Som ett spännande orange vin får det vara med ändå.

Chénas Les Blémonts 2017. Rött.
Producent Domaine Thillardon
Region Beaujolais, Frankrike
Druva gamay
Smaktyp fruktigt & smakrikt
Sulfit per liter 15 mg tillsatt, 22 mg totalt
Pris 279, antalet butiker 16

Curto Dolcetto d’Alba 2017. Rött.
Producent Curto Marco
Region Piemonte, Italien
Druva dolcetto
Smaktyp fruktigt & smakrikt
Sulfit per liter 30mg tillsatt, 33 mg totalt
Pris 159, antalet butiker 14

Phaunus Pet Nat Rosé 2017. Mousserande.
Producent Aphros wine
Region Portugal
Druva alvarelhão, vinhão
Sulfit per liter 10 mg tillsatt, 30 mg totalt
Pris 229, antalet butiker 5

Rkatsiteli Qvevri 2015. Orange.
Producent Askaneli Brothers
Region Kakheti, Georgien
Druva rkatsiteli
Smaktyp fyllig & smakrikt
Sulfit per liter 20 mg tillsatt, 41 mg totalt
Pris 118, antalet butiker 101
Rock’n’roll-faktor 3 ❤️

Morgon Côte du Py Javernières 2017. Rött.
Producent Jean Paul Brun, Domaine Terres Dorées
Region Beaujolais, Frankrike
Druva gamay
Smaktyp fruktigt & smakrikt
Sulfit per liter 15 mg tillsatt, 30 mg totalt
Pris 239 kr, antal butiker 4

Montirius Vacqueyras Garrigues 2017. Rött.
Producent Domaine Montirius
Region Rhônedalen, Frankrike
Druva grenache 70 proc, syrah 30 proc
Smaktyp kryddigt & mustigt
Sulfit per liter 14 mg tillsatt, 42 mg totalt
Pris 199 kr, antal butiker 79

Montirius Vacqueyras Les Clos 2016. Rött.
Producent Domaine Montirius
Region Rhônedalen, Frankrike
Druva grenache 50 proc, syrah 50 proc
Smaktyp kryddigt & mustigt
Sulfit per liter 22 mg tillsatt, 40 mg totalt
Pris 229 kr, antal butiker 47

Les Terrasses 2017. Rött.
Producent Beatrice och Pascal Lambert
Region Chinon, Loire, Frankrike
Druva cabernet franc
Smaktyp fruktigt & smakrikt
Sulfit per liter max 20 mg tillsatt
Pris 149 kr, antal butiker 8
Rock’n’roll-faktor 2,5 ❤️

La Florens Josep Grau 2016. Rött.
Producent Josep Grau
Region Katalonien, Spanien
Druva grenache
Smaktyp fruktigt & smakrikt
Sulfit per liter 44 mg totalt
Pris 259 kr, antal butiker 14

Veltlín Strekov 2016. Orange.
Producent Strekov
Region Slovakien
Druva grüner veltliner
Smaktyp fylligt & smakrikt
Sulfit per liter 0 mg tillsatt, 9 mg totalt
Pris 269 kr, antal butiker 2
Rock’n’roll-faktor 3 ❤️

Abrensis 2016. Rött.
Producent Les Clos des Jarres
Region Minervois, Languedoc, Frankrike
Druva grenache, carignan, syrah
Smaktyp mjukt & bärigt
Sulfit per liter 8 mg tillsatt, 25 mg totalt
Pris 199 kr, antal butiker 2
Rock’n’roll-faktor 2

Storchi Pozzoferrato 2017. Mousserande rött.
Producent Azienda Agricola Storchi
Region Emilia-Romagna, Italien
Druva ancellota, lambrusco maestri, lambrusco salamino
Smaktyp bärigt & pärlande
Sulfit per liter 16 mg totalt
Pris 179 kr, antal butiker 15
Rock’n’roll-faktor 3 ❤️

Foradori Teroldego Vigneti delle Dolomiti 2016. Rött.
Producent Elisabetta Foradori
Region Trentino-Alto Adige, Italien
Druva teroldego
Smaktyp kryddigt & mustigt
Sulfit per liter 33 mg totalt
Pris 199 kr, antal butiker 12
Rock’n’roll-faktor 2 ❤️

Brouilly La Croix de la Rameaux 2017. Rött.
Producent Jean-Claude Lapalu
Region Brouilly, Beaujolais, Frankrike
Druva gamay
Smaktyp fruktigt & smakrikt
Sulfit per liter 15 mg tillsatt, 22 mg totalt
Pris 215 kr, antal butiker 3
Rock’n’roll-faktor 2 ❤️

Dominio del Águila Pícaro del Águila 2016. Rött.
Producent Dominio del Águila
Region Ribera del Duero, Spanien
Druva tempranillo (95 proc), garnacha, albillo
Smaktyp fruktigt & smakrikt
Sulfit per liter 30 mg totalt
Pris 299 kr, antal butiker 18

Valentin Zusslin Ophrys pinot noir 2016. Rött.
Producent Valentin Zusslin
Region Alsace, Frankrike
Druva pinot noir
Smaktyp mjukt & bärigt
Sulfit per liter 48 mg totalt
Pris 249 kr, antal butiker 7

Vigo Etna Rosso 2013. Rött.
Producent Fattorie Romeo del Castello
Region Etna, Sicilien, Italien
Druva nerello cappuccio, nerello mascalese
Sulfit per liter 7 mg tillsatt, totalt 97 mg.
Pris 369 kr, antal butiker 3
Anm: naturvinerna får inte ha högre totalmängd sulfit än 50 mg. Men här är det inte vinmakaren som öst på med denna kemikalie utan den höga halten beror på Etnaområdets svavelrika jord. Så detta vin får vara med ändå! Mätningen gjordes 2016, och vinet har förmodligen lägre sulfithalt idag.

En sol 2016. Rött.
Producent Domaine de la Tour du Bon
Region Bandol, Frankrike
Druva mourvèdre
Smaktyp fruktigt & smakrikt
Sulfit per liter 25 mg totalt
Pris 419 kr, antal butiker 9
Rock’n’roll-faktor: 2,5

Karasì 2016. Rött.
Producent Zorah
Region Vayotz Dzor, Armenien
Druva areni (en av världens äldsta sorter)
Smaktyp kryddigt & mustigt
Sulfit per liter 12 mg tillsatt, 50 mg totalt
Pris 249 kr, antal butiker 9
Rock’n’roll-faktor 3 ❤️

Treintamil Maravedies 2017. Rött.
Producent Bodega Maranones
Region Vinos de Madrid, Spanien
Druva garnacha plus 10 procent andra sorter
Smaktyp kryddigt & mustigt
Sulfit per liter totalt 30–35 mg
Pris 179 kr, antal butiker 9
Rock’n’roll-faktor 1 

Terra del Noce 2013. Rött.
Producent Trinchero
Region Barbera d’Asti, Piemonte, Italien
Druva barbera
Smaktyp kryddigt & mustigt
Sulfit per liter 13–15 mg tillsatt, 30 mg totalt
Pris 189 kr, antal butiker 1

7 fuentes 2017. Rött.
Producent Suertes del Marques
Region Valle de la Orotava, Spanien
Druva listán negro och tintilla
Smaktyp kryddigt & mustigt
Sulfit per liter 25 mg tillsatt
Pris 149, antal butiker 113
Rock’n’roll-faktor 4 ❤️

Chateau Musar 2011. Rött.
Producent Gaston Hochar
Region Bekaa, Libanon
Druva cabernet sauvignon, cinsault, carignan
Smaktyp kryddigt & mustigt
Pris 339, antal butiker 238
Rock’n’roll-faktor 3,5. ❤️
På sid 182–184 i Château Vadå berättar jag mer om detta vin!

VECKANS NATURVINER: Bolaget minskar när efterfrågan ökar …

VECKANS NATURVINER: Bolaget minskar när efterfrågan ökar …

Kul initiativ! Ses vi där den 5 juni?

Kul initiativ! Ses vi där den 5 juni?